понеделник, 10 юли 2017 г.

Връх Матерхорн по Швейцарския гребен


Връх Матерхорн по Швейцарския гребен

   Връх Матерхорн - 4478м.н.в. (Matterhorn на немски, Mont Cervin на италиански) се извисява самотно в небесата над курортното градче Цермат - Швейцария. Популярното име на върха идва от немското наименование - Matterhorn, което от своя страна идва от съчетанието на думите Matte (ливада) и Horn (връх). Върхът се намира на границата между Италия и Швейцария. С перфектната си триъгълна форма, пробождаща страховито небето, той често е изобразяван в детските рисунки. Символ на шоколадите Тоблерон. Преди, около три месеца с приятел, решихме да се пробваме по маршрута през хижа Хьорнли, доверявайки животите си един на друг. Дори обмисляхме траверс през италианския ръб и слизане в Швейцария. Знаехме, че ще е много трудно. Върхът има жестока репутация - над 500 жертви, което го нарежда на 6-о място сред планините убийци в света. От изкачените най-късно в алпите е. С много смъртни случаи. Масивните стени изливат десетки камъни, ръбовете слизат в дълбоки кулоари. Северната стена на връх Матерхорн е обект на много спортни изяви. Извисяващ се самотно в чистото небе, връх Матерхорн е генератор на бури и лошо време. Аз се заех не на шега с всичко и започнах да тренирам ударно: бягане, набирания, лицеви опори, катерене, множество рапели в труднодостъпните ждрела на Стара планина. Последното доведе до нелека травма и лошо навехната ръка. Направих няколко сериозни изкачвания с 2000 + денивелация в нашите планини. Отслабнах и влязох в почти върхова форма. Проучвахме тракове, точки, оглеждахме ръбовете със сателитни снимки, изгледаните клипове нямат край, по които в последствие открихме бързо губещия се иначе "път". Главата ми беше заета с мисълта денонощно. От лифта под хижа Хьорнли над курортното градче Цермат, се преодоляват 2000 метра денивелация до върховата кота на красавеца Матерхорн. Изключително изтощаващо катерене и в комбинация с височината е нужна аклиматизация. Направихме аклиматизационно изкачване на връх Брайтхорн - 4164м.н.в. На другия ден атакувахме и според стабилната прогноза успяхме да се изкачим и слезем до Цермат, но не на всяка цена.


   Първото изкачване на връх Матерхорн е сравнително късно, едва през 1865г. В наши дни, 2000 човека годишно се опитват да изкачат върха. Нещастните случаи не спират, като годишно загиват, около 15 души.

   Матерхорн от хижа Хьорнли. Вечни снегове и ледници са в основата на могъщите му склонове.   Хижа Хьорнли.
 
   Посочвам целта. Имах силни притеснения за ръката си, но с превръзка и обезболяващи, не ме предаде. Беше късно и нагоре по маршрута никой не се качваше.

   Връх Матерхорн по Швейцарския гребен. Това е най-лесният маршрут, ако може да се нарече туристически. Въпреки тежкия багаж, движението спореше.


   Плочите преди заслон Солвей. Като кърфица на игла се забелязва хижа Хьорнли 1000 метра по-надолу.

 
   Диви кози ни изненадаха приятно край заслона... :)

   Рано на другата сутрин водачите с клиенти вече са тук.

   И катерят без да спират за почивка. Има неписано правило върхът да се изкачи до 10:30 ч., за да може слизането да стане по светло, в ранния следобед, когато времето все още е стабилно.   Имахме прекрасна прогноза за времето до обяд.

   Скоро ще извадя Тоблерона от раницата. :)   Фиксираните въжета под връх Матерхорн. Преодоляват се сравнително лесно и безопасно, когато човек е в свръзка. Има опасност от падащи камъни, поради натрупващата се по това време на деня навалица. Някои водачи слизат с клиентите си, други се връщат преди тях, без да стъпят на върха, заради късен час или липса на сили.


   На връх Матерхорн - Швейцарския връх. Върховият гребен е с дължина сто метра и разделя двете коти на върха.

   И по ръба към Италианския връх.   На италианския връх. Кръстът е разположен на скален ръб.   Надолу само по един. До тук беше лесната част от начинанието ни. Следва поредица от рапели, свличащи се камъни и облаци, които се появяваха по обяд.


   Рапелният път минава по част от северната стена на Матерхорн.   Красота!

   Времето се разваляше и бързахме максимално. До долу чисто новото въже приличаше на парцал. :)


   Последен рапел. Хижата е на сто метра от тук. :) Две безалкохолни и минерална вода на обща стойност 23 франка и след полунощ бяхме в Цермат, след 20 часов ден. Близо 500 м. положителна и 3000 м. отрицателна денивелация. Не бяхме хапнали нищо в този ден. Имахме резервация за хижата за днес, но избързахме с изкачването, и със слизането, заради влошаващото се утре време. :)

 Бях се поочукал и боята беше започнала да пада... :)   Матерхорн с изглед от връх Брайтхорн, който изкачихме в предния ден.

   Както и кратък видео очерк от качването и слизането ни по ръба - ТУК.
   
   И една снимка-схема, но на италианския маршрут...

До скоро. :)

2 коментара:

  1. Страхотно, много се радвам че сте живи и здрави и имате такива прекрасни спомени и снимки! Защо предпочетохте да слезнете на рапел а не по ръба отново?

    ОтговорИзтриване
  2. Рапелите ни подсигуриха по-сигурно слизане. Поздрави!

    ОтговорИзтриване