вторник, 31 май 2016 г.

Параклис Св. Теодор Тирон - Кабиленски манастир - Бакаджишки манастир


   Разходката в Стара Загора и Ямбол ме посрещна с дъжд и неприветливо, ветровито време. Отбих се до интересния параклис на хълма в Стара Загора - "Св. Теодор Тирон". 

   Човекът, стопанисващ мястото, хранеше птици и катерици от ръцете си, които са изградили доверие към него през годините. Навремето в района е имало голям средновековен манастир-лавра "Св. Теодор Тирон". 

   Днес до параклиса лежи голям мраморен блок - квадра, останал от античното предхристиянско светилище. В подземието под пода на параклиса е разположена скалата, от която продължава да извира светената вода на аязмото. Понастоящем, параклисът "Св. Теодор Тирон", който след демократичните промени, е действащ и постоянно отворен, е единственият паметник напомнящ за някогашната Боруйска Малка Света гора. 

   Боруйското Светогорие, наричано още Старозагорска Света гора, е район северно от Стара Загора, в който се намират останките от манастир и 7 скита, образували в далечното минало църковно средище, събирало поклонници от цялата област.  

    Продължих към Кабиле и Кабиленски манастир "Рождество Богородично". И трите места в публикацията са интересни от историческа гледна точка и са предпоставка за приятна еднодневна разходка. Ако решите да отделите два дни, може да разгледате още интересни забележителности в Стара Загора, както и да посетите Устремски (известен още като Вакъфски или Хайдушки) и Горноезеровски манастири.

   През късната античност (4-5 век) Кабиле е бил голям религиозен център, а на около километър от настоящия резерват е имало манастир по времето на император Констанин Велики. Още тогава манастирът разполагал с целебен извор, за който има предание, че дори царица Елена пращала хора да и носят вода от него. По-късно Кабиленският манастир станал девически православен и бил обитаван до края на 14 век. Въпреки, че манастирът бил разрушен, споменът за магическия извор останал и през 1898 г. орачът Стоян Ганев от село Кабиле започнал да копае на това място и се натъкнал на вода. По-късно съселяните му го накарали да закопае извора и според преданието орачът ослепял веднага.

   През 1918 г. възрастна жена от Сливен, след пророчески сън открила отново извора на Кабиленския манастир и там бил построен малък параклис, около който впоследствие в периода 1919-1944 г. се издигнал манастир. От 1995 г. игуменка на Кабиленския манастир е монахиня Минодора и освен нея има още 4 монахини.
    Бакаджишки манастир "Св. Спас". Изграден е след Освободителната руско-турска война (1877-88), на мястото на разрушен по времето на Априлското въстание манастир. В началото на 1879 г. Ген. Скобелев-младши обсъжда с граждани на Ямбол идеята за построяване на храм в памет на руските войски. Решено е параклисът да се издигне на първия връх на Бакаджика (дял от Средногорието). След изтегляне на руските части, Ген. Скобелев-младши подарява на бъдещия храм евангелие и гравиран кръст, а строежът е завършен от ямболци с финансовата помощ на българи и руси. Иконостасът е изработен от руски монаси, а хоругвите и иконите са донесени от Киево-Печорската лавра. През 1884 г. храмът е официално открит.   

В двора имаше кучета пазачи. Манастирът беше затворен.

Малко аязмо в близост до Бакаджишки манастир "Св. Спас".

Църквата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар