вторник, 24 май 2016 г.

Изгубената вяра - параклис "Св. Св. Кирик и Юлита"

    Има някои места, които са, като че забравени от бога. Много от тях са строени в трудни времена, с пот и кръв, а други с ентусиазъм и средства от местните хора. Там пътеките трудно се провират през вековни гори, а птици пеят в синхрон с шума на листата. Дошъл е обаче онзи момент, в който трева и коприва са обгърнали старите греди, камъните са натежали над времето и всичко е потънало в забрава. В лоши дни, хора с нечисти помисли са "подарили" на тези места емоциите си и са записали имената си, или по-лошото - извадили са очите на светците, върху красивите икони, правени с душа от златните ръце на майстори иконописци.

    Такава е съдбата на малкия аязмо-параклис "Св. Св. Кирик и Юлита" над луксозния Горноводенски манастир "Св. Св. Кирик и Юлита". И ако манастирът се радва на особено внимание, инфраструктура и вложения, параклисът "Св. Св. Кирик и Юлита" потъва в тревите ден след ден, опитвайки се да заличи срамните следи на времето.

Горноводенски манастир "Св. Св. Кирик и Юлита".

По пътеката...

Параклис - аязмо "Св. Св. Кирик и Юлита". Най-напред на мястото на параклиса при извора е бил разположен старият Воденски манастир, преди да бъде преместен на намиращата се долу площадка, където сега се извисява днешния манастир, известен като Горноводенски. Днес още си личат зидовете от стария, средновековен манастир. В документи от 19 - 20 век местността се споменава като "Стария Свети Кирик".

Аязмото към параклиса.Много от манастирите в България се крепят все още от разрухата, или са в критична близост до нея. Те не са апетитна хапка и в тях не се влагат ресурси, откъснати са и остават в дълбока сянка. За много от тях съм писал в аналогични публикации, тъй като пътувам, посещавам, търся често тези свети места. Такива са Голямобуковски манастир "Животоприемний източник", за който съм писал ТУКМаломаловски манастир "Св. Николай", за който съм споменал ТУК, Шумски (Лопушненски) манастир "Св. Архангел Михаил", Зелениковски манастир "Свети Йоан Кръстител" ТУК.

През май 2016-а година предприемам тази инициатива. Презентация по темата. Оставената банкова сметка е за доброволно дарение, от което по план да издам пътеводител за Изгубената вяра в България и с парите от разликата по редакция-печат-плюс да извърша дарение за част от местата, които биват стопанисвани в днешно време от възрастни хора. Парите изцяло ще бъдат дарени на няколко манастира, които спешно се нуждаят от това, за да не се разрушат, завинаги! Може да се свържете с мен на e-mail martooo@abv.bg, facebook или на телефон 0877477127.

Мартин Петров Балтаджиев
Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

Няма коментари:

Публикуване на коментар