четвъртък, 19 май 2016 г.

Чирпански манастир "Св. Атанасий"

   В покрайнините на град Чирпан и село Златна ливада, историята е запазила Чирпански манастир "Св. Атанасий". Според научната експедиция от 2004 г. това е може би най-стария действащ манастир в Европа. Патриарх Атанасий основава манастира през далечната 344 г. Това са близо 1700 г. история.

   Манастирът е опожаряван и изграждан много пъти. Днешното състояние на постройките се радва на добра подкрепа от финансиране и епархията. Тук са вложени много средства. Дворът е цветен, красив, с луксозни пътеки облицовани в нови камъни и лавандулови насаждения, които през лятото ухаят и миризмата им се разнася навред. Има и табели от град Чирпан сочещи посоката към село Златна Ливада. Може да стигнете пеш и от магистралата, която е съвсем близо, но трябва да имате точните координати на манастира.

   Както в много от манастирите в България и тук се е криел Васил Левски с други свои съмишленици - революционери, в борбата за Освобождението. В снимките ще видите и пещерната ниша, която се е използвала за постница от "Св. Атанасий".

    В църквата на манастира е забранено изрично да се снима, а стопанисващият мястото, който заплаши да ми изтрие картата с памет, напомни десетина пъти това... Трябвало да се вземе разрешение от Старозагорския митрополит. А тези неща в днешно време вървят ръка за ръка със заплащане. Добре!

   Църквата няма стенописи. Постройката е вероятно от каменна зидария, която отвън е прилично маскирана, а вътре - варосана. С вдигнато огледало на дсл-а, успях да документирам. :)


   Пътека от манастира извежда до постницата на "Св. Атанасий".


   Постницата е пещерна ниша разположена в скален масив. Над него има останки от стара крепост, която също заслужава внимание. Прекрасно място за уединение и молитви.

   Стаята музей към манастира. Тук се е крил Васил Левски, в подземие под ламинирания под.

   Както споменах, Чирпански манастир "Св. Атанасий" е добра дестинация за еднодневен релакс или преспиване, след предварителна уговорка. Местата са ограничени.

   Красиво езеро с лилии, които се бяха скрили в дъждовния, прохладен ден.

   Много от манастирите в България се крепят все още от разрухата, или са в критична близост до нея. Те не са апетитна хапка и в тях не се влагат ресурси, откъснати са и остават в дълбока сянка. За много от тях съм писал в аналогични публикации, тъй като пътувам, посещавам, търся често тези свети места. Такива са Голямобуковски манастир "Животоприемний източник", за който съм писал ТУКМаломаловски манастир "Св. Николай", за който съм споменал ТУК, Шумски (Лопушненски) манастир "Св. Архангел Михаил", Зелениковски манастир "Свети Йоан Кръстител" ТУК.

   През май 2016-а година предприемам тази инициатива. Презентация по темата. Оставената банкова сметка е за доброволно дарение, от което по план да издам пътеводител за Изгубената вяра в България и с парите от разликата по редакция-печат-плюс да извърша дарение за част от местата, които биват стопанисвани в днешно време от възрастни хора. Парите изцяло ще бъдат дарени на няколко манастира, които спешно се нуждаят от това, за да не се разрушат, завинаги! Може да се свържете с мен на e-mail martooo@abv.bg,facebook или на телефон 0877477127.

BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

Няма коментари:

Публикуване на коментар