сряда, 9 март 2016 г.

Ивановски скален свят - Духовното богатство на Природен парк Русенски Лом

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк   
   Скалният свят на Иваново е изключително Духовно богатство в Природен парк Русенски Лом. Царство е на редки птици като черния щъркел и червения ангъч, (тази птица почти не се среща в последно време и тук) екзотична флора-фауна, Карпатски и Италиански скорпиони, и скални венци, обграждащи лъкатушещите води на река Черни Лом, която се влива в река Русенски Лом. На територията на Природен парк Русенски Лом преминават няколко реки/притока. Бели Лом, (също толкова черен колкото следващите два…) Черни Лом, Мали Лом и всички след вливането си в река Русенски Лом, се отичат и продължават по своя път към тоалетната на Европа – “великата” река Дунав! J! Над триста вида птици намират всяка пролет тук своя дом и допълват разнообразния пейзаж. Ломовете са прокопали величествени скални венци във времето, образували са дълбоки пещери, една от които е втората по дължина пещера в България - пещера Орлова Чука и ниши, стотици скални ниши, оставили по част от историята. Спокойно можем да обобщим всичко казано като - планина под равнината.


Отварям една малка скоба, тъй като голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.

   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов
   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

   Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01

   Ивановският скален свят дълго убягваше от полезрението ми. Едно на ръка е трудния терен и скалните църкви, разположени по непристъпните на вид масиви. От друга страна, лонгозната растителност е като в мангровите гори от приказките, а както и разбрах, смъква няколко ката кожа от ръце и крака, при опит за контакт. Виковете, които поражда този неприятен контакт, приглушава за часове песните на птиците и отекват като злокобно ехо навред … J Тръгвайки без вода на уж кратка разходка, разглеждайки на вид безобидната карта, се вкарах в поредното приключение, преминавайки близо двадесет километра по двете пътеки: вляво и вдясно по бреговете на река Черни Лом по двата скални масива, които го обграждат в този район. И ако от бистрите Старопланинскипотоци може да пием вода на воля, то тук рискът да се озовете в инфекциозното отделение е сигурен, както подсказва името на реката. Подцених равнината, топлото време и липсата на алпийска екипировка за някои от местата, по които се изкатерих. Преходът влезе в топ 10 на най-трудните, които съм правил, по стечение на обстоятелствата, разбира се и снимковия материал - ракурси, които исках да получа. В един от скалните обекти - “Господен Дол”, направих шест опита за изкатерване и едва последният даде резултат, след близо час безплодно катерене. Последният пасаж там е надвесен, с обратен наклон в негова полза… До официалния обект по Юнеско - Ивановски скални църкви, води приличен асфалтов път и след поредица стъпала и парапети, ви посреща историк-екскурзовод, който взима пари за вход и/или беседа. Човекът гледаше строго и педантично изпълняваше задълженията си на работното място. Не е разрешено да се снима и го ядосах, защото дори ми повиши тон, като го попитах дали за другите църкви, които снимах, ще ми разреши да кача снимки тук и в клюкарника, но успях да го склоня и ми разреши да си начеша крастата, като събера ценни кадри от това свято място! J Това е официалния и облагороден за достъп обект до село Иваново, а останалите, както споменах, се намират по протежението на реката - съответно вляво и вдясно от нея. Общо осем скални църкви и три скални килии успях да разгледам. В разгара на лятото тук е и царство на няколко вида змии, които се препичат по скалите “в очакване” някой да ги обезпокои. J 

   В дирекцията на Природен парк Русенски Лом получих и подаръци, тъй като купувам карти често и разпространявам към приятели в цялата страна. Един от тях е жълта шапка с емблематичния черен щъркел, а друг бе богато украсена информационна брошура, в която се запознах с много интересни факти. Например за цветето росен. Красиво и издължено стебло с уникални цикламени цветове. Опасната красота отделя голямо количество етерични масла, които в горещите дни, през лятото, се възпламеняват в сини нюанси. При докосване на цветето росен, то причинява силни изгаряния по кожата. Растението е свързано със Спасов ден, а според народни поверия, в нощта срещу Спасов ден, самодиви чупят връхчета от цветето, кичат си челата и лекуват болните. Разпространен е обичай да се ходи по “росен” – вечерно време срещу празника бездетните булки отиват на места, където расте билката, подреждат трапеза и там пренощуват… с мъж. Не видях нито цветето росен, нито булки видях… J Само лонгозна растителност и духовна красота, която сякаш Бог умишлено е скрил по непристъните масиви от проказата, за да не се докосват до нея безверниците, съсипали голяма част от вековните стенописи с драсканици и “сърца”… L

   Ето и кадрите:

































   Въпреки умората, жегата и обезводняването, реших да продължа до късен следобед и с Крепчански скален манастир, и Каранвърбовски манастир “Св. Марина”, намиращи се по завоите на Дунавската равнина, за които качих кадри тук.
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.


                                                                          До скоро! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар