понеделник, 7 април 2014 г.

Връх Мазалат и водопад Тъжанско пръскало

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
   Масивът Триглав винаги има какво да предложи! Комбинацията от високи върхове наобиколени от пълноводни водопади, е повече от достатъчна за изпълнение на планински преходи там. В резерват Тъжанско ждрело, където планината е прорязана от множество дерета и заобградена от величествени скали, преходите са трудни и обещаващи. Времето по прогноза не беше от най-подходящите, но все пак въпреки мъглите във високите части и вероятността за валежи, решихме да опитаме, пък докъдето стигнем...

   Събрахме се на изходна точка и с групата на Пламен тръгнахме над село Тъжа към подстъпите на връх Мазалат ( Зли връх ). Подхода от юг над село Тъжа изисква повишено внимание, тъй като се изкачва без пътека, преминава се покрай труднодостъпни скали и в общи линии техниката за ориентиране е препоръчителна, както се случи при нас в непрогледната мъгла. Подсичахме стръмни склонове, навлизахме в дълбоки дерета запълени със снежни пещери, под които течаха реки (това последното изисква здрави нерви), излизахме от тях и  всичко това се повтаряше докато мъглата лакомо ни засмукваше и засмукваше, повеждайки ни в необятното.

   Рано рано, докато селца и градчета се пробуждат под мекият килим се озовахме над него и станахме свидетели на интересната инверсия. Докато в ниското мъгла и облаци се сливат, над тях е видимо и интересно за снимане.

   Облачно море.

   Волни Старопланинските коне пасяха на свобода, необезспокоявани.

   Стигнахме и до Тъжанско пръскало, 65м. двукаскаден водопад заобиколен от величествените Тъжански скали. Водопада определено се раздаваше - КЛИП...

   Групата ни: Пламен, Йовко, Милена и Динко към водната бариера, през която пропуска е само с прегазването и, за достигане на отсрещния бряг, откъдето е подхода към връх Зли връх през труднодостъпните скали.  Преминаването е повече от освежаващо - КЛИП...

   Долната каскада на водопада с грохот се изливаше в долината. Снеготопенето подсилва красотата на този интересен водопад. А ето и един кадър от миналият май, когато преспахме на палатка в подножието му.

   Скалите около водопада, покрай тях води "пътеката" за връх Мазалат (Зли връх).

   Ясно беше едно, нулева видимост и вятър щяха да ни "напътстват" през целият ден, скоро щяхме да бъдем засмукани във фунията на мъглата, която е мистична в сходен и непознат терен. Натам отивахме! С подсичане на връх Каракачански Егрек, минавайки през скали и прагове, навлизахме все по-навътре и навътре през долини и дерета във вътрешността на планината.

   Пресичахме и кухини над снежни тунели, снегът беше стабилен, но си имахме едно наум да се движим на разстояние и да внимаваме. Не е приятно човек да пропада в снежните капани на реки, когато се намира на часове от населени места с вятър и мъгла във все още зимната планина.

   По билото към връх Мазалат. Подухваше умерено, но крайно неприятно с влагата носеща се от мъглата. Вече бяхме доста далеч от село Тъжа и въпреки гпс-а, бяхме заобиколени от множество дерета, в които е нежелателно да попада човек, а задължително да заобикаля в зимни условия. Курудере, Елидере, река Казанка..... скални отвеси прорязани в планината, в които дори през лятото е непонятно как и откъде се подхожда.

   Не напразно и името се свързва със ситуацията и терена наоколо. Вече сме на връх Мазалат, известен още с неприветливото име Зли връх. Места, към които трябва да се подхожда сериозно, особено с подобни маршрути, по които се движехме. Изгуби ли се човек в района, максимата за следване на посоката юг не важи, защото е по-вероятно да се забие в някое дере, откъдето изхода да е неясен...

   И тръгнахме към връх Ливадата (обширен страничен масив Ливадата, разположен е югоизточно от връх Мазалат) , откъдето над река Казанка импровизирахме и с преминаване през скаличките над дерето слязохме в "зоната на комфорта".

   Истината е, че доста обмислях как точно да опиша и да отснимам ситуацята по времето на предхода за да я пресъздам най-точно, но някак си не може да се добие представа за случващото се в действителност. Непрогледната мъгла със свирещ вятър, зъбещите се непристъпни дерета пълни със сняг и отвеси, около които се движехме в нещо като една безкрайна пустиня от долини и тишина...... Само вятъра, напредващото време и настъпилата умора от преодоляването на близо 1900м.н.в. възходяща денивелация засилваха мобилизацията ни да се измъкваме колкото се може по-бързо, за да не отъмнеем принудително в тези земи...

   Долу приказката свърши и мъглата ни пусна от капана си, оставайки във високото.

   Ниските части на планината ни изпратиха с песента на птиците в раззеленените гори над село Тъжа.

   Царство на мъгли, скали и водопади... :)

   Схематично маршрутът изглеждаше така:
   Публикацията ви е харесала! Още куп интересни за посещение места, може да разгледате на страницата ми Водител по Водопади и диви места, както и да направите запитване за организация и посещение на някое от тях. Организиране на преходи по водопади и труден терен, скални светилища и труднодостъпни крепости, изоставени села, скални манастири, планински първенци, биваци и приключения сред природата.

Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

    Работя по план по новата книга, която ще е на същата тема и ще бъде достойно продължение на първата част. Отново места пропити с история, ценности, легенди и предания, с подробни описания и гпс координати. Питам всички мои познати и приятели, които си купиха от предното издание, дали биха си купили и дали биха платили предварително, за да мога да реализирам и платя работата по книгата (част от кадрите, редакция, предпечат, графично оформление, печат). Предишната беше със спонсорства, но тази ще издам самостоятелно. Цената ще е 30 лв. А плащането може да се извърши, както споменах предварително - по банков път. Благодаря за доверието!
Мартин Петров Балтаджиев, Пощенска банка (Юробанк)
BG77 BPBI 7924 1072 5700 01
Окончателна корица на предстоящото издание
До скоро! :)

2 коментара: