понеделник, 9 декември 2013 г.

Ураган в Балкана - връх Свищи Плаз

 
Златица, Хижа Свищи Плаз, връх Свищи Плаз, заслон Дюлова поляна

  Да попаднеш на ураган в Балкана и да се бориш срещу върховата му мощ може да се окаже последното ти деание. Уви, екстремно настроените ни натури ни подтикнаха за сетен път да затаим дъх и да се поклоним пред геният на природата, изкачвайки връх Свищи Плаз, ставайки свидетели на това, на което ни подложи. Емил Чолаков  подхвърли шеговито в прогнозата за времето: "Планината, планината......... забравете за нея". Ураганни ветрове със скорост 150км/час, -15 градусови температури усещащи се като сибирски студ.

Снимките ги мъчих всячески и панически, уви нито една не докосна за миг реалността.

Единствено КЛИПЪТ благодарение на неистовото и професионално усилие на легналата на билото Катя направиха тази публикация факт.


А ето и снимките:

Бедствието се заформяше още от вечерта...


Не е да нямаше.............. падане и ставане. :)

Връх Свищи Плаз

Тренировките на Космодрума са тежки. Термостата на Делчо така и не отвори. :)

Връх Свищи Плаз, или както още го нарече хижарят изпращайки ни с думите: "Не и днес деца, не и днес" Свисти Плаз - срещи на свистене, вой и ветрове.

И приятната част от "бедствието".

Всички забрани им избледняха "Х" ... Особено спазвахме втората... :)


Изчакваме Катя, а да стоиш изправен на този връх е занимание за "професионалисти". :)

Задава се - "ураган в пустиня". :)

Нямаше майтап, беше си ветровито - отрицателни температури, северен вятър смачкващ с клещите на силата си кости и открити части по тялото, каквито разбира се нямаше, бяхме много добре екипирани.

Уютната хижа Свищи Плаз. Хвала на Мишо, един човек, който с труда и желанието си превръща това свещено място в истински и уютен дом. Започната е масирана работа по възстановяването на хижата и условията след време ще изпреварят доста от хижите. Изолирани стаи, ламиниран паркет, сменени инсталации, сменени изцяло дограми за скромната сума от 6 лева на човек за нощувката и топлината. Много клиенти желаем на Михаил, един човек с голямо сърце и отворена душа - истински хижар, планинар и човек!

4 коментара:

  1. Екстремно е, ненормално е, нямам думи, бати Беар репички да яде!

    ОтговорИзтриване
  2. Ненормално и лудо, вие не мислите с главите си! Пазете се!

    ОтговорИзтриване
  3. Поздравления за якото преживяване. Най е готин огънят в камината след такива изпълнения :)

    ОтговорИзтриване