сряда, 24 август 2011 г.

БУЗЛУДЖА - погрома над една епоха

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк
    
ЧАСТ 3

    Заглавието свидетелства ясно за това какво ще пиша тук. Подготвен бях и аз да се сблъскам с това, което съм чел за случващото се на паметника на Бузлуджа. Винаги сме минавали транзит покрай него по пътя за южна България, в търсене на красотите по родните ни планини. Този път обаче не пропуснах. Спряхме колата на паркинга и с апарати, и стативи поехме по бетонната пътека нагоре. Дом-паметника на партията е популярното име на Бузлуджа, издигнат в чест на  Бузлуджанския конгрес състоял се тук в 1981г.

Красивият пейзаж измамно предвещаваше за това, на което станахме свидетели там горе.

Тръпки ме побиваха, снимайки бившия идеологически монумент в България. Покъртителна гледка на фона на кравешките изпражнения. Зловонната миризма и вятъра, допълваха порядъчно трагедията случваща се тук. Буквите застрашително свързваха нечия мисъл от онова време.

FORGET YOUR PAST - или казано на български - ЗАБРАВЕТЕ МИНАЛОТО СИ.
Веднага се замислих, та как да го забравим, минало изпълнено с история, а сега - бегли следи потъващи в тъмнина. Както сме я подкарали с този вандализъм и безхаберие - ще я докараме до там, че по скоро ще забравим бъдещето си!  FORGET THE FUTURE !

 Обиколихме 'летящата чиния', в търсене на вход, през който да влезем и разгледаме. Гледката отново смрази погледа ми. Тавана или по скоро скелета, останал след разграбването му. Стърчащи арматури, люлеещи се ламарини, висяща азбестова вата, животоопасна и канцерогенна. Това видях там, на фона на сърпа и чука, символ на комунизма и комунистическите политически партии.

Почувствах се застрашен, в предвид престоя тук, вятъра клатеше силно останките от ламарините по покрива, а пода бе осеян с парчета от тухли и счупена мозайка. Доста време е нужно да се причини такава силна вреда върху нечовешкия труд, полаган за построяването на това място.



Затъвайки в помийната яма ден след ден. Дано се осъзнаем преди да е станало твърде късно!


Полуразрушените ликове на Енгелс, Маркс и Ленин в залата на паметника, добавяха завършека на разрухата. Колко ли време е отнело да се нанесе този жесток вандализъм?! Сигурно по малко от времето на къртовски труд, положен за издигането му.

Извън залата не беше много по различно. Пълен безпорядък, с панорамната гледка разкриваща се към всички части на България. В коридора около залата е имало 14 композиции, които отразяват мирния труд. ИМАЛО!

Все едно бяхме на някакво наркоманско сборище.

'Паметник' - силна дума за нещо така разграбено и опустушено.

Бих казал тоалетна, огледало отразяващо случващото се у нас. С миризмите и всичките му екстри!




Да залеза определено бе красив. Залеза над една епоха.

Снимах и панорама от 17 вертикални кадъра в центъра на събитията, но за съжаление не се сглоби в последствие и ще си играя друг път с нея. Замисляхме се сериозно, в предвид вятъра да отстреляме една нощна фото сесия на ветрогенераторния парк срещу чинията на Бузлуджа, със спане на палатка, но в последния момент решихме да сменим посоката на плана. Ако бяхме останали тук, щяхме да изпуснем мечтания изгрев, който ни очакваше в южна България - потопената църква "Свети Атанасии", около село Виден, в язовир Копринка. Не беше се стъмнило и след секундно споглеждане шкодичката вземаше поредния завой в прохода :) .

Наложи се да се ходи в преливника на язовира по тъмно, за да я открием, но затова по натам. До скоро и не правете това, не ходете да търсите потопени църкви през нощта ;)
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

Няма коментари:

Публикуване на коментар