неделя, 17 април 2011 г.

В приказния свят на Орлова чука

"Фотопътеводител Изчезващите свети места на България" - е-вариант, ново издание - линк  
Събота - лежерен ден. Музата за посещаване на хубави места напира. Както съм писал в предни блогове около Русе има доста места за посещение, особено в раьона на природен парк Русенски Лом, но като цяло май малко хора ги посещават. До село Пепелина се намира пещерата Орлова чука, която заема второ място в България по дължина на подземните си галерии (около 13 км).

Минаваме покрай хижа Орлова чука...

...и излизаме на панорамна площадка, откъдето се откриват чудни гледки към природния парк, с лъкатушещата покрай скалите река.

А оттам по стъпалата надолу към входа на пещерата. Не са много като на Шипка, но за сметка на това три пъти по стръмни :).

Входа на Орлова чука и скална ниша в дясно,...

... в която не проспуснах да вляза, да огледам от любопитство.

Красотите ни посрещат на метри от вратата.

Както и обитателите на това приказно място - прилепите, около 10 000 на брой.
Как ли са сметнали че са толкова не ми го побира главата, но...

Понаснимах се на прилепи, като доста време след това се чудех, защо не излетяха при светването на светкавицата след всеки кадър.

В общи линии си поснимах на воля, докато пещерния гид обясняваше на приятелката ми за прилепа 'Гошко' :).
По едно време се пренесох на Побитите камъни край Варна, само че в пещерен вариант :).
Голяма част от публикациите тук, в блога, са свързани и с авторската ми книга, която излезе от печат и може да си поръчате тук - на телефон 0877477127.

Фото пътеводител Изгубената вяра – Последно отворени врати
   Историческа книга за изоставени манастири в България, базилики, църкви, руини.
   В общата си текстова част „Изгубената вяра“ проследява бурното ни минало, минало пропито с кръв, осъзнат и буден дух, стремеж за опазване на ценности и книжнина. В допълнение с въздействащи кадри, този исторически справочник ще остави следа във всеки свой читател. Точните ГПС координати и подробното описание към обектите в книгата, със сигурност ще запалят откривателския ви дух, за да посетите и да се докоснете до тези свети места, откривайки ги по свой начин. Местните хора в изчезващите села са гостоприемни и от срещите с тях бихте научили интересни легенди за отминали времена, част от които са описани в книгата.

   А ето какво казва автора:
  „Тази книга изготвих и издадох благодарение на божията помощ и добрината на хората, които помогнаха със средства и дарения за отпечатването и. Целта и е да остави послание в тези от нас, които са запазили в себе си късче от вярата.
   Част от манастирите и много църкви в България едва се крепят от разрухата, която настъпва към тях бавно, но сигурно във времето. В миналото хората са носили тежките камъни по трудно различими пътеки и са изградили с труд и пот светите места, в които са намирали подслон, убежище и отдих обикновени хора и бележити личности като Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин. Сега до някои от тези обекти не достигат средства, а хората, които ги стопанисват, се борят с времето и природните стихии.
   През годините, в които се занимавам с пейзажна фотография, успях да се докосна до ужасяваща контрастна картина в България, посещавайки манастири, църкви, аязма, оброци… Някои от тези свети места се радват на подкрепата на епархиите, получават дарения, има изградени пътища до тях, но други остават в скута на мащехата България и тънат в забрава. В текстове и кадри ще Ви покажа този покъртителен контраст, който ми повлия силно. Видях опечалени погледи, срещнах разруха, безверие… Това породи в мен идеята за тази книга и желанието да помогна, доколкото ми е възможно…“
   В обем от 300 страници, луксозното издание ще ви завладее и поведе по пропитите с богата история земи, включващо:
- 50 обекта на изчезващите свети места в България.
- Исторически и архитектурни данни показващи контраста между минало и настояще
- 150 цветни авторски картини, изрисували светите места в днешно време
- Подробно описание, ГПС координати и как да стигнем до светите места
- Интересни места за посещение в районите, около тях
- Единствено издание, без аналог на пазара
- Местни легенди и предания, с текстовете на които времето с книгата отлита като миг.
    Kнигата е подходящ подарък за всяка българска библиотека.


   Автори на кадрите: Мартин Петров, Катя Петрова, Иван Петрушев, Александър Атанасов

   Издателство: Gayana book@art studio
   Дата на издаване: 26.10.2016
   ISBN: 9786197354003
   Брой страници: 300
   Корична цена: 27 лв.
   За поръчки на ЛС или телефон 0877477127

2 коментара:

  1. Готина пещера, до сега не съм снимал подобни неща...иначе за преброяването на прилепите - знам как става: броят крилете и делят на две ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Хаха, това с крилете откъде ти хрумна. :) Сигурно има някаква техника за броенето ще питам някой.

    ОтговорИзтриване